Kowa.com.pl

Chcemy zapoznać Państwa z najważniejszymi informacjami o substancjach, które są podstawowymi składnikami wielu kosmetyków.

Na początek garść informacji o oliwie z oliwek.
Drzewo oliwkowe jest jedną z najstarszych, uprawianych przez człowieka na Ziemi roślin. Gdy są odpowiednio pielęgnowane, żyją kilkaset lat, osiągając 20 m wysokości. Świat drzewek oliwkowych jest niepowtarzalny, a ich owoce czyli oliwki są od tysięcy lat materiałem wyjściowym do produkcji oliwy.

Rodzaje oliwy z oliwek
Jesienią i zimą, gdy nadchodzi czas zbiorów, owoce są zbierane (często ręcznie), czyszczone dmuchawami i następnie płukane. Proces wytwarzania oliwy powinien zacząć się w tym samym dniu, w którym nastąpił zbiór – im szybciej tym lepiej, jednak nie później niż dobę od zbioru. W temperaturze pokojowej (na zimno) i bez dodatków środków chemicznych oliwki są zgniatane a następnie tłoczone - jest z nich wyciskany sok, czyli oliwa. Najlepsza oliwa powstaje z pierwszego tłoczenia na zimno. Jest to tak zwana oliwa dziewicza (virgen / vergine). Jej jakość jest określana na podstawie badań kwasowości i kilku innych charakterystyk.
Wśród oliw dziewiczych wyróżnia się 3 następujące rodzaje:
- oliwa dziewicza ekstra (extra virgen / extra vergine) - w 100 gramach oliwy występuje mniej niż 0,8 grama kwasu oleinowego
- oliwa dziewicza (virgen / vergine) - zawartość kwasu oleinowego jest na poziomie 0,8 - 2 gramów w 100 gr oliwy
- oliwa lampante - zawartość kwasu oleinowego przekracza 2 gramy. Taka oliwa zostaje poddana procesowi rafinacji. Bogactwo aromatów i smaków oliwy może się bardzo różnić w zależności od regionów, zupełnie inna będzie oliwa grecka niż oliwa hiszpańska.
Oliwa lampante nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Poddaje się ją procesowi rafinacji, czyli oczyszczenia. Oliwa powstała po takim procesie jest bez smaku i bez zapachu. By ją uszlachetnić miesza się ją z oliwą dziewiczą lub dziewiczą ekstra. W ten sposób powstaje oliwa, która trafia na półki sklepowe jako oliwa rafinowana (pure olive oil).
W sprzedaży można jeszcze spotkać oliwę pod nazwą oliva sansa lub pomace. Jest to oliwa z wytłoczyn pozostałych po procesie tłoczenia - resztek oliwek i pestek. Nie warto się nia zajmować gdyż jest to raczej "płyn oliwopodobny".
Ciekawe jest, że oliwa nie lubi ani światła ani ciepła. Dlaczego więc oliwa sprzedawana jest w przeźroczystych butelkach? Wszystko wskazuje na to, że jest to wyłącznie chwyt marketingowy – można dzięki temu podziwiać jej cudowny kolor i konsystencję!

Oliwa z oliwek w kosmetyce
Oliwa z oliwek posiada lekką, antybakteryjną konsystencję. Nie podrażnia skóry, a wręcz łagodzi jej suchość i drobne podrażnienia. Jest znakomitym naturalnym olejkiem, który możemy zastosować w pielęgnacji skóry twarzy i ciała, a nawet włosów i paznokci. Dla celów kosmetycznych wykorzystywana jest oczywiście tylko oliwa extra virgen.
Twarz
Oliwę z oliwek możemy bezpośrednio zaaplikować na twarz - szczególnie pomoże skórze suchej. Dodawana jest do kosmetyków, gdzie jej właściwości wzbogacają ich odżywcze działanie.
Wykorzystywana jest w kuracjach antyzmarszczkowych, najczęściej w połaczeniu z witaminą E. Wykorzystywana jest także jako naturalny i niedrażniący środek do zmywania makijażu.
Włosy
Odżywczy kompres z oliwy z sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub żółtkiem można wmasować we włosy przed myciem. Taki kompres nawilży, odżywi i nabłyszczy włosy. Pomaga także w walce z łupieżem.
Ciało
Krople oliwy dodawane są do balsamu do ciała. Oliwa nadaje się do pielęgnacji nawet skóry skłonnej do alergii, bardzo wrażliwej. Doskonale współgra z PH skóry.
Nadaje się do peelingu ciała jako dodatek do drobnoziarnistej soli. Także kąpiel z dodatkiem paru kropel z oliwy w naturalny sposób nawilży i odżywi nasze ciało.
Dłonie i paznokcie
Kompresy z oliwy lub dodanie jej do kremów do rąk zwalczy ich suchość i pierzchnięcie, sprawi, że skóra na nich stanie się miękka.
Oliwa doskonale wzmacnia kruche i łamliwe paznokcie. Dodając do niej sok z cytryny sprawimy też, że paznokcie przy okazji wybielą się.

Liście oliwne w kosmetyce
Liście oliwne, które spadają z drzew zachowują zielony kolor przez długi czas, dzięki wyjątkowej odporności na działanie czynników atmosferycznych (tlenu, ozonu, promieniowania UV). W medycynie tradycyjnej, liście z oliwki służyły jako środek przeciwgorączkowy i przyspieszający procesy gojenia blizn. Ekstrakt z liści znany jest również jako środek obniżający ciśnienie.
Główny składnik ekstraktu - oleuropeina to gorzki monoterpen glikozydowy i najsilniejszy składnik aktywny w liściu oliwnym. Wykazuje wyjątkowo mocne działanie antybakteryjne (bakterie gram ujemne i dodatnie), przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. W kosmetyce, ekstrakt z liści oliwki znajduje szerokie zastosowanie, począwszy od preparatów o właściwościach zabliźniających, do kosmetyków przeznaczonych dla skóry zniszczonej na skutek promieniowania UV. Właściwości te wynikają z obecności flawonoidów i kwasu oleinowego, działających stymulująco i regulująco na tkankę łączną. Ekstrakt wykazuje także działanie przeciwobrzękowe i zmniejszające sine obrzęki pod oczami.
Właściwości kosmetyczne ekstraktu z liści oliwki:
- antyoksydacyjne - chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- przeciwzapalne i antybakteryjne - przyśpiesza leczenie ran, oparzeń, wyprysków, zmian trądzikowych
- stymuluje bliznowacenie skóry i zmienia strukturę blizn (np. rozstępów, blizn potrądzikowych) - wygładzenie i zmniejszenie ich przebarwienia
- stymuluje krążenie i działa przeciwobrzękowo - profilaktyka i leczenie cellulitu
- zmniejsza obrzęki pod oczami
- rewitalizuje dojrzałą, zniszczoną skórę
Substancje aktywne: oleuropeina: oliwina, pochodne luteoliny i apigeniny, rutozydy, kempferol (flawonoidy); trójterpeny, manitol (polialkohol); skwalen, alfa hydroksykwasy (mlekowy, jabłkowy, glikolowy); taniny; fitosterole (kampesterol, stigmasterol i beta-sitosterol)